SLU news

Upphandlingen ett viktigt verktyg för att minska SLU:s plastanvändning

Published: 18 February 2019

Genom att delta i projektet Klimateffektiv plastupphandling har SLU fått bra metoder för att minska andelen plast i universitetets upphandlingar.

SLU har under två års tid varit med i projektet Klimateffektiv plastupphandling som drivs av Uppsala kommun inom ramen för Uppsala klimatprotokoll. Projektet har varit en del i att hitta nya sätt att minska mängden fossil plast som används i Uppsala.

Projektet syftar till att i upphandlingar påverka leverantörer och producenter av plastprodukter att ändra sitt sortiment till en större andel återvunnen och förnybar plast eller ersätta produkten med något annat material. Projektet ska också ligga till grund för att ta fram nya krav och rutiner vid upphandling av plast i såväl offentlig verksamhet som i näringslivet.

Från SLU har miljöenheten, inköpsenheten och miljösamordnare från miljöcertifikatet VHC deltagit. Övriga projektdeltagare har varit Fresenius-Kabi, Uppsala universitet, Region Uppsala, Uppsala pastorat, Uppsala kommun och Vattenfall Värme AB.

Några aktiviteter och resultat från projektet:

  • Plastkartläggningar har gjorts inom verksamheterna.
  • Utbildningar om plast har genomförts: Rätt plast på rätt plats.
  • En e-utbildning om plast är framtagen och kommer att finnas tillgänglig inom en snar framtid.
  • Olika upphandlingsverktyg har tagits fram, t.ex. klimatkrav för plastprodukter och ett IT-verktyg för klimatbedömningar.
  • Tre vägledningar har tagits fram: (i) Vägledning för klimateffektiv plastanvändning, (ii) Vägledning för klimateffektiv plastupphandling och (iii) Om plastförpackningar och återvinning.
  • SLU tillämpar projektets metoder i en upphandling av medicintekniska produkter på UDS.
  • VHC:s miljöcertifikat kommer aktivt arbeta med att ta bort eller byta ut minst sex produkter tillverkade av fossil plast senast 2020. Ersättningsprodukt ska innehålla minst 70 % biobaserad plast, eller vara tillverkad av annat förnybart material.

Den 6 februari ägde projektets slutseminarium rum på Uppsala Konsert och Kongress (UKK) med föreläsningar och samtal kring hur Uppsalas arbete med plast fortsätter. Projektdeltagarna delade med sig av sina erfarenheter från projektet i form av ett panelsamtal.

– Det har varit ett väldigt lärorikt projekt och tillsammans med miljösamordnare på VHC och inköpsenheten har vi kunnat tillämpa kunskaper ur projektet på en upphandling på UDS, säger Camilla Källman, miljökoordinator på SLU Miljö. Det var också roligt att notera att många av de som har varit aktiva i projektet tidigare har varit anställda på SLU, t.ex. inköpare och miljökoordinatorer!