News

Framtidens mat och miljö i fokus när gymnasieelever besökte SLU

Published: 28 May 2025

Under de senaste veckorna har SLU välkomnat engagerade gymnasieelever till våra campus i Uppsala, Alnarp och Umeå, som en del av programmet SLU Youth Institute.

I programmet SLU Youth Institute tar sig eleverna an en global utmaning kopplat till livsmedelstrygghet och skriver en uppsats med möjliga lösningar. Lösningarna presenteras sen i rundabordssamtal med experter på SLU. Syftet med programmet är att ge unga en inblick i livsmedelsproduktion, hållbart lantbruk och forskningens roll i framtidens samhällsutmaningar.

Dagarna inleddes med ett varmt välkomnande från koordinatorer och andra representanter från SLU. Därefter följde rundabordssamtal där eleverna fick presentera sina uppsatser för experter inom livsmedels- och lantbrukssektorn. Det blev givande samtal där innovation, kreativitet och kritiskt tänkande stod i centrum runt globala frågor om hållbara livsmedelssystem.

– Det är imponerande att se det engagemang och den nyfikenhet som dessa elever visar. De är framtidens forskare och beslutsfattare, säger Anna-Klara Lindeborg, projektledare och koordinator i Uppsala.

I Uppsala fick eleverna sen dyka ner i binas värld. Genom ett besök till SLU:s Centrum för forskning om honungsbin fick de lära sig mer om varför pollinatörer är avgörande för både ekosystemen och vår matförsörjning. Forskare berättade om pågående forskning om bin och pollineringens påverkan. Eleverna fick även chans att träffa Zeb, alumn från SLU Youth Institute som för två år sen fick möjligheten att följa med till Global Youth Institute, USA. Tillsammans med Rebecca Picard från World Food Prize Foundation presenterade de flera spännande möjligheter som öppnar upp sig för de elever som deltagit i rundabordssamtalen.

I Alnarp erbjöds två olika program. En grupp elever fick besöka Food Lab, där de själva fick se och smaka på hur råvaror kan förädlas till livsmedel. De fick även se pågående försök om biokols effekter på mikroorganismer i jorden och grödor som odlas. Den andra gruppen, som deltog i Inspirationsprogrammet, besökte Alnarp Agroecology farm, en studentdriven odling. Där fick de lära sig om hållbar odling i praktiken och hur hållbara metoder kan användas i större skala. Inspirationsprogrammet hölls av studentrekryteringen och hade fokus på att lyfta SLU:s utbildningsprogram.

I Umeå väntade skogen. Här fick eleverna prova på den så kallade skogslådan, en interaktiv aktivitet som visade hur många olika produkter som kan utvinnas från skogen – från byggmaterial till hushållsprodukter och mat. Fokus låg på innovation och hållbar användning av skogliga resurser. Eleverna fick även träffa SLU:s rektor Maria-Knutson Wedel och lyssna in på vad alumnen Maja hade att berätta om sin resa till USA och Global Youth Institute förra hösten.

Dagarna avslutades högtidligt med diplomutdelning, där elevernas insatser och engagemang uppmärksammades under applåder.

– Projektet väckte ett starkt intresse om hållbar utveckling, berättade en av deltagarna efter rundaborsssamtalen.

SLU Youth Institute visar tydligt hur universitetet bidrar till att väcka intresse för forskning och hållbarhetsfrågor redan i gymnasiet – och att skapa möten där framtidens problemlösare kan ta sina första steg. Som alumn från programmet finns flera möjligheter för att utvecklas och lära sig mer om globala livsmedelssystem. Bland annat kan eleverna söka praktikplatser via World Food Prize Foundation till olika forskningscentrum runt om i världen.

Related pages:


Contact

For more information please contact one of the coordinators on e-mail: youthinstitute@slu.se

Anna-Klara Lindeborg (Uppsala region):
Telephone: +46-(0)730-88 64 47

Kristina Karlsson Green (Skåne region): 
Telephone: +46-(0)40-41 53 02

Elisabeth Nyström (Umeå Region):
Telephone: +46(0)90-786 82 38