SLU news

SLU utreder frågan om divestering

Published: 18 May 2016

Under våren kommer en utredning göras för att undersöka möjligheterna för SLU att divestera stiftelsekapital ur fossila industrier.

Frågan om divestering har kommit upp i och med att många universitet och institutionella investerare världen över har divesterat* ur organisationer och företag inom fossil energi. I Sverige har Chalmers, Svenska kyrkan, Diakonia och Örebro kommun redan divesterat. Senast i november 2015 beslutade Uppsala kommunfullmäktige att divestera ur fossila industrier.

Under 2015 har både studenter och forskare ställt frågor om hur SLU har placerat sitt kapital, specifikt ifall universitetet placerar i fossila industrier som kol och olja. För studenterna är det ett viktigt ställningstagande, även om det antagligen rör sig om mindre summor.

– Vi ska titta på möjligheterna, och ambitionen är att vi ska hitta alternativa investeringar, sa Göran Ståhl, vicerektor med ansvar för miljöanalys i en intervju i P4 Uppland om studenternas krav på att SLU ska stoppa sina investeringar till fossilföretag.

Hör hela intervjun på: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6340616

 

* Divestera – motsatsen till att investera, dvs att sälja aktier, fonder eller andra investeringar; ofta avses specifikt att avsluta sina investeringar i företag med verksamhet inom fossil energi

 

Läs mer

För att läsa beslutet om utredning för divestering se under Dokument på sidan om miljöarbete på medarbetarwebben.

Kontakt

För ytterligare information kontakta

Johanna Sennmark, 018-67 15 85, johanna.sennmark@slu.se

Related pages: