SciFest – Uppsalas vetenskapsfestival

Senast ändrad: 04 november 2021
flicka som tittar genom ett förstoringsglas på en insekt

SciFest är en vetenskapsfestival där nyfikna i alla åldrar kan prova på och få smakprov på forskning och dess tillämpningar inom alla vetenskaps- områden. SciFest bjuder på en unik möjlighet för dig som är forskare att väcka unga människors nyfikenhet och lust att förstå och ta reda på mer.

Uppsala universitet och SLU arrangerar SciFest i Fyrishov, Uppsala, 10-12 mars. Innan covid-19 slog till hade vetenskapsfestivalen ungefär 8500 besökare.

Möte med nyfikna människor

SciFest ska väcka nyfikenhet och intresse för vetenskap hos barn och unga – förhoppningsvis kommer några av dem som studenter till Uppsala universitet eller SLU i framtiden. Det är också en fantastisk arena för dig att möta människor utanför universitetet – möten som ger såväl energi som nya idéer. Det är ett bra sätt för universiteten att bidra till samhället. Många forskargrupper återkommer år efter år till festivalen.

Skapa intressant aktivitet - du får hjälp från SciFest

Det som behövs för att vara med på SciFest är entusiastiska forskare och doktorander, en intressant aktivitet och något som lockar människor till din monter. Fundera på hur du kan presentera din forskning med hjälp av spel, experiment, frågesporter, tävlingar eller andra aktiviteter där besökarna får känna, lukta, lyssna och uppleva. Hur kan besökarna bidra? Kanske kan de tillverka något eller rösta om något?

SciFest-organisationen hjälper dig med tips och du kan också delta på workshops på Gustavianum för att få handfast hjälp med din aktivitet från erfarna museipedagoger.

SciFest bekostar transport av grejer från Ultuna Campus, kaffe och mat till utställarna. Alla utställare kan få upp till 2000 kronor för omkostnader - det finns också en mindre summa avsatt för SciFest att fördela mellan montrarna vid behov.

Anmälan för utställare är öppen nu och stänger 1 december 

Låter SciFest intressant? Mer information och anmälan  

Där hittar du också information om det digitala mötet inför SciFest 9 november och workshopparna på Gustavianum 16 november och 20 januari.