Utlåning av elcykel

Senast ändrad: 20 februari 2023

Utlåning till anställda för att testa pendling.

SLU erbjuder sina anställda att låna en elcykel. Vi tror att detta är ett bra alternativ till pendling istället för bilen och hoppas att så många som möjligt vill prova på.

Genom att välja cykel istället för bil bidrar vi till bättre miljö och renare luft. Med hjälp av en elcykel kommer du fram snabbare och det är lättare att cykla långt, i backar och i motvind.

Om arbetsgivaren låter en anställd använda en tjänstecykel privat är det en skattepliktig förmån för den anställda och arbetsgivaren. Förmånsvärdet är bestämt till 100 kr/mån vilket innebär att den som lånar cykeln blir förmånsbeskattad på detta belopp efter utlåningstillfället.

Du bokar cykeln via servicecenter@slu.se eller genom att besöka Servicecenter. Bokningen ska ske senast kl. 12:00 sista vardagen före önskad bokning.

Cykeln hämtas i SLU Service lokaler, in till vänster i Alnarpsgårdens foajé. Cykeln hämtas på måndagar mellan kl. 12:30-14:00 och återlämnas påföljande måndag kl. 08:30-10:00. Lånetiden är 7 dagar. Önskar man förlänga bokningen efter dessa 7 dagar besöker man Servicecenter för att om möjligt förlänga bokningen och skriva under ett nytt avtal. Skulle det uppstå några problem med cykeln, något fel upptäcks, eller om ni har några frågor under utlåningstiden kan ni kontakta SLU Service på 040-41 56 00. Cykeln ska förvaras inlåst nattetid och återlämnas i samma skick som när den hämtades ut.

Användning i tjänsten

Under förutsättning att cykel finns tillgänglig finns det naturligtvis även möjlighet för SLU anställda att använda cyklarna i tjänsten. Bokningen omfattar max en arbetsdag.

Du bokar cykeln via servicecenter@slu.se eller genom att besöka Servicecenter. Bokningen ska ske senast kl. 12:00 sista vardagen före önskad bokning.

Cykeln hämtas i Närservice lokaler, in till vänster i Alnarpsgårdens foajé. Cykeln hämtas kl. 9:00 på bokningsdagen och återlämnas samma dag senast kl. 16:00.

Att cykla elcykel

Det finns en on/off-knapp för eldriften och elmotorn har fem lägen som ger dig assistans upp till max 25 km/h, därefter slås den av. Vid bromsning kopplas eldriften ur. Vi rekommenderar att eldriften kopplas ur vid låga hastigheter, rödljus, snirklig cykling eller liknande eftersom den vid dessa tillfällen kan dra iväg lite oväntat då man börjar trampa. För att eldriften ska hjälpa till måste man trampa hela tiden.

Info om cykeln

Elcykeln är av märket Crescent, med ställbar sadel och cykelkorg. Hjälm finns att låna när du hämtar cykeln.

Nycklar

Det finns en nyckel till elcykeln. Denna går till själva cykellåset, precis som på en vanlig cykel, vid bakhjulet. Till detta lås finns en kedja som används för att låsa fast cykeln. Kedjan tas av, sätts fast i t.ex. ett cykelställ eller en stolpe, sätts in i låsets högra sida och så låser man som vanligt. Cykeln ska alltid förvaras inlåst nattetid. Snurra upp kedjan vid färd eller förvara den i cykelkorgen. Nyckeln går även till batteriet som tas av när det ska laddas.

Batteriet

Batteriet tas av med hjälp av nyckeln och laddningskabel medföljer. Den genomsnittliga räckvidden är 40-60 km. Om ni tycker att batteridriften laddar dåligt:

  • Se till så att batteriet har blivit fulladdat.
  • Se över handbromsen så att den inte ligger emot hjulet. Så fort handbromsen ligger emot stänger eldriften av.

Batteriet är ett litiumjon-batteri och det ska alltid ladda under uppsyn, exempelvis dagtid när du är vaken och hemma. Batteriet placeras på ett obrännbart/svårantändligt underlag och se till att det inte finns några brännbara föremål i närheten av batteriet vid laddning.


Kontaktinformation

Service Alnarp:
5600@slu.se
040-41 56 00