Kontakt
frank.sterner@slu.se, 018-67 1002
Denna meny har länkar till stöd relaterat till SLU:s större finansiärer. Alla finansiärer fr.o.m. 2010 leder till excellistor med SLU:s externfinansiering som helhet fr.o.m. 2010.
Menyn "Generellt stöd" har länkar till stöd som är relevant för mer än en finansiär.
Prisma är en gemensam portal för forskningsråden Formas, Forte och Vetenskapsrådet. Fr.o.m. 2020 används Prisma även av Naturvårdsverket och Rymdstyrelsen.
Denna meny har länkar till stöd för externfinansiering som är relevant för mer än en finansiär. Länkar till finansiärsspecifikt stöd finns i menyn "Finansiärer".
Denna meny har länkar till utbildningar och informationstillfällen om externfinansiering.
Denna meny har länkar till några av de enheter och grupper på SLU som jobbar med universitets- eller fakultetsgemensamt stöd till externfinansiering. Stöd till externfinansiering ingår också i flera av de administrativa roller som finns på respektive institution.
Många av SLU:s bidragskontrakt med externa finansiärer har inte full täckning för kostnaderna i kontraktsbudgeten. Normalt ligger ansvaret för medfinansiering av kontrakt på respektive institution. Om medfinansieringsbehovet är stort kan det hindra en institution att ingå kontraktet. För att ge SLU:s institutioner större möjlighet att medverka i sådana kontrakt finns SLU-gemensamma riktlinjer för medfinansiering. Riktlinjerna innehåller central medfinansiering och tredelad medfinansiering. Riktlinjerna omfattar INTE VR infrastruktur och Wallenberg academy fellows, se expanderbar meny nedan.
Gemensamt för central och tredelad medfinansiering är att:
Medfinansieringsbehovet ska kalkyleras inom de ramar som sätts av bidragskontraktet i kombination med SLU-gemensamma regler. Medfinansieringsbehov baserat på finansiärsregler uppstår främst på grund av minst ett av följande skäl:
- Finansiären ger inte full täckning av indirekta kostnader och lokalpåslag.
- Finansiären kräver medfinansiering av direkta kostnader (utöver lokalpåslag).
I de fall finansiären ställer krav på medfinansiering av direkta kostnader (utöver lokalpåslag) ska institutionen i första hand medfinansiera med befintliga fakultetsanslag (in-kind) och/eller med andra externa bidrag. Alla sådana möjligheter till medfinansiering måste utnyttjas innan det kan bli aktuellt med central eller tredelad medfinansiering.
Central medfinansiering innebär att hela medfinansieringsbehovet, efter det att andra möjligheter till medfinansiering är utnyttjade, täcks av SLU centralt. Förutom ska-kraven under Gemensamma krav ovan måste följande uppfyllas för att en SLU-institution ska få del av central medfinansiering:
Bidragskontraktet ska ha SLU som koordinator.
Bidragskontraktet ska vara inom någon av följande bidragsformer:
Externfinansiering/Grants Office handlägger årlig översyn av bidragsformerna. Handläggningen inkluderar förankring i Strategiskt ExternfinansieringsTeam (SET). Synpunkter på bidragsformerna skickas till medfinansiering@slu.se. Nuvarande bidragsformer beslutades av rektor 2019-06-25.
Bidragsformerna Vetenskapsrådets (VR) nationella infrastrukturer och Wallenberg Academy Fellows (WAF) har egna SLU-beslut om medfinansiering, se VR infrastruktur och Wallenberg Academy Fellows nedan.
Handläggningen av central medfinansiering omfattar Föranmälan om eventuellt behov av central medfinansiering, och om finansiären beviljar bidragsansökan även Ansökan om central medfinansiering.
Föranmälan ska innehålla följande:
Prefekten ska skicka föranmälan till medfinansiering@slu.se senast två veckor efter deadline för bidragsansökan.
Om bidragsansökan görs i två steg ska föranmälan skickas senast två veckor efter deadline för steg två.
Handläggaren kontrollerar om ska-kraven är uppfyllda och meddelar prefekten resultatet av kontrollen.
Ansökan ska innehålla följande:
Prefekten ska skicka ansökan till medfinansiering@slu.se senast två veckor efter det att bidragskontrakt har tecknats.
Handläggaren kontrollerar att ska-kraven är uppfyllda. Rektor fattar sedan beslut om central medfinansiering.
Tredelad medfinansiering innebär att medfinansieringsbehovet, efter det att andra möjligheter till medfinansiering har utnyttjats, delas i tre lika delar mellan institution, fakultet och centralt. Ska-kraven under Gemensamma krav ovan måste vara uppfyllda för att en SLU-institution ska få del av tredelad medfinansiering. Därutöver bedöms institutionens möjlighet att få del av tredelad medfinansiering i varje enskilt fall:
Bedömning av om projektet är i linje med fakultetens och SLU:s prioriteringar.
Bedömning av om medfinansieringsbehovet är så stort att institutionen inte klarar att täcka det. Indikativ beloppsgräns i denna bedömning är att institutionens medfinansieringsbehov, efter det att andra möjligheter till medfinansiering har utnyttjats, är minst 600 tkr i genomsnitt per år.
Handläggningen av tredelad medfinansiering omfattar Föranmälan om eventuellt behov av tredelad medfinansiering och om finansiären beviljar bidragsansökan även Ansökan om tredelad medfinansiering.
Föranmälan ska innehålla följande:
Prefekten ska skicka föranmälan till medfinansiering@slu.se senast två veckor efter deadline för bidragsansökan.
Om bidragsansökan görs i två steg ska föranmälan skickas senast två veckor efter deadline för steg två.
Om prefekten önskar besked om möjligheten till tredelad medfinansiering redan i ett tidigt skede av ansökningsprocessen är det viktigt att skicka föranmälan så tidigt som möjligt. En föranmälan tar ca två veckor att handlägga.
Efter kontroll av att ska-kraven är uppfyllda skickar handläggaren ärendet till fakultetens forskningssekreterare för fakultetens bedömning enligt ovan. Fakultetens svar på föranmälan blir ett av följande två huvudalternativ:
Ansökan ska innehålla följande:
Prefekten ska skicka ansökan till medfinansiering@slu.se senast två veckor efter det att bidragskontrakt har tecknats.
Med ansökan godkänner prefekten sin tredjedel av medfinansieringen.
Efter kontroll av att ska-kraven är uppfyllda skickar handläggaren ärendet till fakultetens och planeringsavdelningens forskningssekreterare för fakultetens och vid behov rektors ledningsråds bedömning enligt ovan. Dekanen och rektor fattar sedan beslut om sina respektive delar av tredelad medfinansiering.
Utöver den SLU-gemensamma verktygslådan för medfinansiering enligt ovan förekommer det att fakulteter har egna medfinansieringslösningar för sina respektive institutioner. Kontakta forskningssekreterare om vad som gäller inom din fakultet.
Vetenskapsrådets (VR) nationella infrastrukturer och Wallenberg Academy Fellows (WAF) har egna SLU-beslut om medfinansiering. Det som gäller för VR-infrastruktur finns i SLU:s riktlinjer för hantering av forskningsinfrastrukturer. Riktlinjerna nås via länk från medarbetarwebbens sida om forskningsinfrastruktur. Medfinansieringsprincipen för WAF framgår av medarbetarwebbens sida om Wallenberg.
frank.sterner@slu.se, 018-67 1002
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Om medarbetarwebben • SLU:s fakturaadress • Om SLU:s webbplatser • Vid KRIS