Alnarp

Senast ändrad: 18 september 2019

För trycksaker i olika utföranden finns ett fullservicetryckeri i Alnarp. Repro Alnarp är specialiserat på framställning av trycksaker med digital teknik. Men, oavsett vilken teknik som används ombesörjer vi i princip allt i trycksaksväg.

För de trycksaker vi själva inte producerar i egen regi har vi avtal och samarbetar med flera olika tryckerier. Det spelar alltså ingen roll vilken trycksak du har behov av, vi ser till att du får den som du vill ha den. Du behöver med andra ord inte bekymra dig om upphandlingar, det tar vi hand om!

På följande bokmärken kan du läsa mer om olika trycksaker och få tips inför tryckning. Har du frågor eller vill veta mer, hör av dig till oss så hjälper vi dig!

 

Avhandlingar

Allmänna råd och tips för inför tryckning:
Inför en tryckning av en avhandling rekommenderar vi starkt att ta kontakt med oss i så god tid som möjligt. Utifrån vad avhandlingen kommer att omfattas av (antal sidor, bilder etc.) kan vi ge tips och råd gällande filformat och hur ev. bilder ska levereras och i vilket format/upplösning m.m.

Tips! En förberedande kontakt med oss innebär också att risken för extraarbete och justeringar i slutänden reduceras vilket i sin tur håller kostnaderna nere!

Instruktioner & mallar:
För t.ex. disponering av text i avhandlingar finns mallar och instruktioner på Internet. Länk

Pliktexemplar:
Lagen om pliktexemplar, som bl.a. gäller för avhandlingar, säger att allt som trycks/kopieras skall sändas in till universitetsbiblioteken och Kungliga biblioteket(KB) vilket innebär 7 ex. Vill du veta mer om pliktexemplar och lagen om den så finns information på KB:s webbplats. Vid tveksamheter och frågor ta kontakt med SLU-biblioteket.

ISBN- och ISSN-nummer:
Till avhandlingar och övriga publikationer tilldelas ISBN- & ISSN-numren av SLU-biblioteket. Vill du veta mer om ISSN & ISBN-nummer - länk.

Har du frågor eller funderingar om tryckning av avhandlingar i övrigt, kontakta oss gärna så hjälper vi dig!

Faktablad

Faktablad inom LTJ-fakulteten publiceras i en gemensam serie som heter LTJ-fakultetens faktablad. Serien ges ut enligt beslut av dekanus 2009-09-16.

Serien numreras årsvis (dvs börjar från nr 1 varje nytt kalenderår). Manus levereras till Reproenheten som anvarar för layout och numrering efter kontakt med biblioteket.

Här finns riktlinjer för publicering vid LTV-fakulteten.

För mer information om e-publicering, kontakta biblioteket@slu.se och 018-67 11 03.

Färgtryck

Tidigare var färgtryck ofta besläktat med stora upplagor och högakostnader. Med den nya tekniken är det däremot möjligt att
trycka med färg i små upplagor utan att göra stora hål i plånboken eller budgeten. Den digitala tekniken ger även möjlighet till att på ett enkelt sätt trycka enstaka färgbilder i en i övrigt svart-vit trycksak. Färgtryck har även blivit populärt på enklare trycksaker i och med att många kan och vill producera trycksaker själva på sina egna datorer. Men det finns ”fallgropar”. Här nedan får du hjälp inom ett par områden som gör att du kan undvika några av de vanligaste problemen. Det säkraste är dock att kontakta oss redan innan du börjar med trycksaken, då kan vi hjälpa dig redan från början!

1. Inscanning av bilder.
Många scannar in egna bilder på så kallade bordscanners och liknande. De är billiga att köpa men ger skiftande resultat. De flesta
scannrar ger dock ett bra resultat OM inställningarna optimeras för den trycksak som ska i tryck. Viktigt är att scanna in bilden i ett filformat som inte är komprimerande eller "förstörande", TIF(F)formatet är att föredra. Filen blir visserligen stor men bestäm storleken på bilden i samband vid inscanningen så blir den inte onödigt stor eller för liten!
Den mest optimala upplösningen att scanna in bilder i, som vi på SLU:s tryckerier trycker, är 300 dpi.
OBS! Är du osäker på hur du ska göra eller om du inte har någon scanner, kontakta oss så hjälper vi dig!

2. Val av färgspektrum.
Några vanliga begrepp om färgrymder är RGB (Red Green Bue) CMYK (Cyan Magenta Yellow Black) och PMS (Pantone Matching system).

RGB och CMYK är olika färgrymder för färgbilder. RGB har en större färgrymd (fler nyanser) CMYK har en betydligt mindre färgrymd. PANTONE är en färgkarta med bestämda färger. Bästa Valet av bilder när de ska lämnas till tryckeriet är RGB detta ger det bästa resultatet.

Är du det minsta osäker, tveka inte, hör av dig till oss!
Vi rekommenderar starkt att redan innan du börjar producera underlag till trycksaken hör av dig till oss. Blir det rätt från början minskar kostnaderna för trycksaken samt att den får bästa möjliga kvalité.

Grafisk profil och design

Vid önskemål/behov ombesörjer vi även formgivning av trycksaker.

Om du producerar trycksaker själv som är knutna till SLU:s grafiska profil är det viktigt att du tar del av vad som gäller för profilen. Du hittar förutsättningarna och mallar här. Där kan du även hämta SLU:s logotyper för såväl PC som MAC.

Kuvert

För tryckning på kuvert kontakta oss på repron.

Skapa PDF

Att skapa en rätt pdf är viktigt för att trycksaken ska bli så opptimal så möjligt. Längre ned på denna sidan under Länkar kan du ladda hem en inställningsfil (joboptions) som du kan installera i acrobat distiller.

Info Installera i acrobat distiller.

  • Öppna Acrobat distiller
  • Under Inställningar välj lägg till pdf inställningar
  • Välj "SLU-PDF_FÖR-TRYCK.joboption"

Nu kan du välja SLU-PDF_FÖR-TRYCK. jobboption när du skapar pdf från adobe och office program.

Ladda ner SLU-PDF_FÖR-TRYCK.joboption här

Skapa pdf i word. (info)

Skapa pdf i indesign. (info)

Storformat

Med den allra senaste tekniken kan vi erbjuda färgtryck av högsta kvalité i storformat till riktigt låga priser.

Från foton, presentationsfiler, ritningar, PDF-filer etc gör vi stora vepor, posters, material till mässor och utställningar m.m. Utskrifterna kan produceras på en mängd olika material (media) utifrån behov och önskemål, t.ex. bestruket fotopapper, matt papper, tygduk, självhäftande film, mm. mm.

Förutom till mässor och utställningar används storformatstryck till vägg- eller golvdekorationer, större posterpresentationer och liknande. Med möjligheterna att trycka på olika material passar utskrifterna även utmärkt för utomhusbruk.

Vi trycker på en bredd upp till 107 cm och i en, i princip, obegränsad längd.

Visitkort

SLU:s visitkort är precis som SLU, tvåspråkiga. De finns i tre olika utföranden och ser ut som nedan fr.o.m. 2012.

Jag vill veta mer om hur jag beställer visitkort

Fakta:

Vi har öppet
Vardagar 8:00-16:00


Kontaktinformation

Repro Alnarp
Infrastrukturavdelningen, SLU Service
alnarpsrepro@slu.se

Besöksadress: Kungsgårdsvägen 8b
Leveransadress: Box 52, 230 53 Alnarp

Gary Nilsson, Repro Alnarp
Avd. för infrastruktur, SLU
gary.nilsson@slu.se, 040-415008

Peter Sjöholm, Repro Alnarp
Avd. för Infrastruktur, SLU
peter.sjoholm@slu.se, 040-415009

Sidansvarig: ssm-webb@slu.se