Vanliga språkfrågor

Senast ändrad: 29 januari 2018

Här kan du få svar på de vanligaste frågorna om språk och språktjänster.

1. Vad kostar det att få en text språkgranskad?

Det beror helt på textens kvalitet och omfattning. Som en tumregel kan du räkna med att granskaren gör 2–4 sidor/timme. Timpriset ligger runt 750 kr. Läs mer om att beställa språkgranskning.

2. Hur lång tid tar översättningen?

Det beror på omfattningen. I ramavtalet är leveranstiden för texter upp till 2000 ord 5 arbetsdagar, för texter mellan 2000 och 10.000 ord 10 arbetsdagar. För uppdrag över 10.000 ord förhandlas leveransdatum från fall till fall.

3. Jag behöver få ett pressmeddelande översatt, hur gör jag?

För pressmeddelanden som är av internationellt intresse kan du få hjälp med översättning via SLU:s samarbete inom Expertsvar, en tjänst för journalister som vill nå forskare. Kontakta någon av mediekontakterna i Uppsala för mer information.

4. Vad är en auktoriserad translator?

Auktoriserad translator är en skyddad yrkestitel som endast får användas av översättare som är auktoriserade av Kammarkollegiet. Auktorisationsprovet består av översättning av en ekonomisk, en juridisk och en allmän text.

En auktoriserad translator kan utfärda bestyrkta översättningar, något som används för till exempel betyg, avtal och liknande. Det är alltså inte nödvändigt att anlita en auktoriserad translator till exempel för en webbsida eller en rapport, men det kan vara lämpligt för juridiska dokument.

5. När jag beställer översättning, hur vet jag att översättaren kan ämnesområdet?

Vid avrop från ramavtalet finns möjlighet att definiera ämnesområde och dokumenttyp. Beställaren kan också begära att få se CV för den översättare som ska utföra uppdraget.

6. Varför kan vi inte använda Google Translate?

Därför att maskinöversättning ännu inte är ett säkert sätt att få en text av god kvalitet. Maskinöversatt text ska inte användas för extern kommunikation, och bör inte heller användas internt utan noggrann granskning.

Sidansvarig: sprakkoordinator@slu.se