Ska du publicera?
Tips och stöd för studenter, forskare, kommunikatörer och administratörer finns på bibliotekets sidor om publicering.
Här hittar du SLU:s gemensamma dokumentmallar för Word-dokument, till exempel för beslut och protokoll.
Det finns sex Word-mallar för olika typer av dokument:
Flera av mallarna kan, med några mindre ändringar, användas även för andra typer av dokument. Läs mer under rubriken Använda mallarna för andra dokumenttyper.
Om du har en SLU-dator (Windows eller Mac) med standardinstallation från IT-avdelningen är mallarna redan installerade.
Om du inte har en SLU-dator kan du ladda ned mallarna från den här sidan och installera dem enligt instruktionerna.
En mall är en fil som skapar en kopia av sig själv när den öppnas. När du öppnat filen, och därmed skapat kopian, sparar du den som en docx-fil.
Bokstaven t i mallfilerna står för template, det vill säga mall på engelska.
Om du har en dator med standardinstallation från IT-avdelningen är mallarna redan installerade. Välj Arkiv > Nytt i Word, välj språkmapp och sedan den mall du vill använda.
Om du inte har en SLU-dator måste du själv ladda ned mallarna och installera dem. Instruktionen gäller Office 2016.
Börja med att ange var du sparar dokumentmallar så att Word hittar dem när du skapar nya dokument.
Klicka på den mall du vill ladda ned. Detta är de svenska mallarna. De engelska mallarna kan du ladda ned från den engelskspråkiga sidan.
Om du har en dator med standardinstallation från IT-avdelningen är mallarna redan installerade. Välj Nytt i Word, välj språkmapp och sedan den mall du vill använda.
Om du inte har en SLU-dator måste du själv ladda ned mallarna och installera dem. Instruktionen gäller Office 2019.
Öppna Word och välj Nytt. Mallmapparna ska nu vara synliga:
Om du inte ser mallmapparna kan du behöva söka efter dem. Det behöver du bara göra första gången du ska använda dem. Skriv ”SLU” i sökfältet i det övre högra hörnet i Word-fönstret.
Detta är de svenska mallarna, de engelska mallarna laddar du ned från den engelskspråkiga sidan.
För att använda en mall klickar du först på mallen och sedan på Skapa. Om du redan har öppnat ett dokument väljer du istället Arkiv > Ny från mall.
Mallen Allmän kan användas för intyg, brev, PM och andra dokument där det bara behövs en grund i form av dokumenthuvud och format för rubriker och brödtext.
Som avslutningsfras i brev använder du Med vänlig hälsning eller Enligt uppdrag. Lägg även till rubrikerna Sändlista och Kopia för kännedom om de behövs.
Om du använder mallen Allmän för att skriva en promemoria bör du lägga till följande:
Ange vem som har initierat promemorian och för vem den i första hand är skriven. Det kan vara universitetsstyrelsen, rektor, en fakultetsnämnd, dekan, universitetsdirektören etc.
Ange även varför den har skrivits och vad den förväntas leda till, till exempel en ändring av ett regelverk eller hur en viss situation ska hanteras.
En promemoria bör också ha en sammanfattning. Sammanfatta innehållet så kortfattat som möjligt och ange tydligt vilka förändringar och konsekvenser eventuella förslag har. Sammanfattningen ska helt bygga på vad som står i själva promemorian. Den ska inte innehålla någon ny information. Sammanfattningen bör vara högst två sidor.
Lägg gärna till en innehållsförteckning om det är en längre text. Välj Innehållsförteckning från menyn Referenser i Word.
Du uppdaterar en innehållsförteckning genom att klicka först i innehållsförteckningen och sedan på Uppdatera tabell på den grå flik som visas. Välj Uppdatera hela tabellen. Du kan också klicka i innehållsförteckningen och sedan trycka på F9, eller högerklicka och välja Uppdatera tabell.
För enklare beslut är rubrikerna Motiv till beslutet och Beslutets innebörd och bedömda konsekvenser inte nödvändiga utan kan strykas.
Mallen för beslut kan också användas för att skriva en begäran. En begäran skickas från en underställd nivå till en högre nivå, till exempel från en dekan till rektor eller från en fakultetsnämnd till styrelsen.
Det blir enklare för mottagaren att bereda ärendet om alla fakta och motiv finns redovisade. Det ska klart framgå vad den som sänder in begäran vill, till exempel vilket regelverk som ska ändras, hur mycket det kan komma att kosta och vilka motiv som ligger bakom begäran.
Det ska vara lätt för mottagaren att förvandla en begäran till ett beslut, därför är det bäst att använda beslutsmallen om du behöver skriva en begäran.
Det finns två mallar för kallelser:
För enklare möten kan du stryka förslaget till föredragningslista.
För rapporter finns ingen gemensam SLU-mall, men du kan använda en av mallarna nedan.
Tips och stöd för studenter, forskare, kommunikatörer och administratörer finns på bibliotekets sidor om publicering.
IT-stöd, tel 66 00: Frågor om mallarna.
dokumentmallar@slu.se: Synpunkter, förslag och utvecklingsidéer som rör dokumentmallarna.
Varumärke: varumarke@slu.se - Bild: bild@slu.se - Webb: webbredaktionen@slu.se - Språk: sprakkoordinator@slu.se - Studentrekrytering: study@slu.se - Presskontakter: press@slu.se - Miljöanalys: fomaredaktion@slu.se - Internkommunikation: internkommunikation@slu.se
Är du kommunikatör hittar du mer om hur vi kommunicerar vid SLU på sidorna För dig som är kommunikatör.
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Om medarbetarwebben • SLU:s fakturaadress • Om SLU:s webbplatser • Vid KRIS