Kontaktinformation
HR-specialisterna
HR-enheten, Personalavdelningen, SLU
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Lönepolicyn har som grundläggande syfte att medverka till att universitetet kan nå de uppsatta målen för verksamheten. Lönesättningen skall ha sin utgångspunkt i SLU:s verksamhetsidé och i SLU:s personalpolicy.
SLU har som mål att bli ett av de främsta universiteten i Europa inom sitt område och SLU måste därför agera för att bli en konkurrenskraftig arbetsgivare såväl nationellt som internationellt. Lönen är ett av flera konkurrensmedel, och lönesättningen är därmed ett instrument i SLU:s strävan att rekrytera och behålla kompetent personal.
"Motiverade, engagerade och kunniga medarbetare är förutsättningen för en hög kvalitet i universitetets verksamhet" (ur SLU:s personalpolicy). Sambandet lön - motivation - resultat är grundläggande, och lönesättningen skall stimulera medarbetarna till engagemang, goda prestationer och utveckling i arbetet.
Lönerna skall vara individuellt bestämda och differentierade samt oberoende av kön och etnisk tillhörighet.
Lönepolicyn skall vara känd och förankrad inom SLU och uppfattas som rättvis i förhållande till arbetsresultat och arbetsinsatser. Alla anställda ska veta varför de har den lön de har och vad de kan göra för att förändra den.
En sammanvägning av de olika lönepåverkande faktorerna ovan skall ske på ett för varje enskild anställning relevant sätt. Faktorerna kan ha olika vikt beroende på arbetsinnehåll och andra omständigheter. För lärare och forskare (motsv) vid SLU beaktas särskilt följande:
SLU:s ledning har det yttersta ansvaret för den övergripande lönepolitiken och dess tillämpning. I samband med lönerevisioner fastställer ledningen gemensamma strategier och förhandlingsutrymme.
Prefekt (motsv) har en nyckelroll i den individuella lönesättningen, såväl vid rekrytering som vid lönerevisioner. Vid nyanställning skall en dialog föras med den anställde om ingångslön och lönepolicy. Prefekten har också det fortlöpande ansvaret för bedömning av medarbetarnas kvalifikationer, resultat och arbetsprestationer. Bedömningarna bör göras i samarbete med avdelnings- eller enhetschefer.
Arbetstagarorganisationerna har rätt att ta del av arbetsgivarens löneförslag och att föra förhandlingar om löneförslagen vid samtliga lönesättningstillfällen.
De ovan nämnda bedömningsgrunderna i lönepolicyn skall tillämpas vid nyanställning, vid lönerevisioner och vid andra lönesättningstillfällen. Vidare skall parternas gemensamma bedömning så som den är uttalad i centrala ramavtal vara vägledande.
En översyn av eventuella obalanser i lönesättningen som tydliggörs t ex efter prövning av jämställdhetslagens lönediskrimineringsförbud skall normalt ske vid nästföljande lönerevisionstillfälle.
Av Rektor fastställda Riktlinjer för lönesättning (jfr bilaga) skall tillämpas för vissa särskilt angivna personalkategorier och befattningar och vid vissa speciella tillfällen.
För att de anställda ska förstå den individuella lönesättningen krävs en öppen och ärlig dialog i form av regelbundet återkommande lönesamtal mellan lönesättande chef (prefekt eller motsv) och medarbetare. Alla anställda, även professorer, prefekter m fl, har rätt till lönesamtal med närmaste chef.
Syftet med lönesamtalet är att den anställde ska få kunskap om vilka bedömningsgrunder som ligger till grund för lönesättningen och vad den anställde kan göra för att påverka sin lön och löneutveckling, men också att den anställde ska få möjlighet ge sin syn på den egna lönen.
Fastställd av Rektor 2002-10-07 att gälla fr o m 2002-10-08.
HR-specialisterna
HR-enheten, Personalavdelningen, SLU
Behöver du kontakta någon på personalavdelningen? Du hittar en presentation och en lista över medarbetarna här.
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Om medarbetarwebben • SLU:s fakturaadress • Om SLU:s webbplatser • Vid KRIS