Kontaktinformation
Lönespecialisterna
Löneenheten, Personalavdelningen, SLU
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Ett belopp som motsvarar 7,5 gånger det gällande prisbasbeloppet, 332 250 kr, from 2016-01-01.
Karensavdrag är ett avdrag på sjuklönen eller sjukpenningen som görs i samband med sjukfrånvaro. Avdraget är 20 procent av den sjuklön eller sjukpenning som man får vid sjukfrånvaro en genomsnittlig arbetsvecka.
Om den anställde blir sjuk ska anmälan omedelbart göras till arbetsplatsen. När den anställde återgår till arbetet ska friskanmälan göras. Vid institutionen ska det finnas en ansvarig "personalrapportör" som ansvarar för att sjukfrånvaron registreras i Primula självservice om den anställde inte har möjlighet att själv rapportera sin frånvaro.
Den som blir sjuk under semester utomlands ska göra sjukanmälan till sin institution på vanligt sätt. Det är emellertid inte säkert att semester kan bytas ut mot sjukledighet efter den 14:e sjukdagen, det är beroende av om Sverige har socialförsäkringsavtal med landet i fråga. Ring därför till försäkringskassan och hör efter vad som gäller inför semesterresan.
Om sjukfrånvaron varav längre än 7 dagar ska läkarintyg lämnas till personalavdelningen. Under vissa omständigheter kan läkarintyg krävas fr o m en tidigare dag. Detta kan ske vid upprepad korttidsfrånvaro eller av andra skäl. Beslutet föregås av en utredning av HR-specialist och berörd arbetsledare samt av förhandling enligt § 11, MBL. Beslutet gäller under högst 12 månader
Om sjukfrånvaron varar längre tid än 14 dagar ska originalet skickas till Försäkringskassan samt en kopia till personalavdelningen som gör anmälan till Försäkringskassan. För dem med partiell långtidssjukskrivning gäller att vid ytterligare sjukdom utöver gällande deltid är det den sjuke själv som anmäler utökningen till Försäkringskassan.
Om arbetstagaren inte lämnar läkarintyg när så begärts kan frånvaron inte registreras som sjukdom. Den som uteblir från arbetet utan giltig orsak ska vidkännas helt löneavdrag för denna tid.
Under sjukledighet får arbetstagaren inte:
En arbetstagare som har en anställning som varar minst en månad eller som har arbetat sammanhängande i 14 dagar har rätt till sjuklön från arbetsgivaren de första 14 dagarna i sjukperioden.
Om den anställde blir sjukskriven längre tid (mer än fyra veckor) har arbetsgivaren skyldighet att utreda vilka rehabiliteringsinsatser som behövs för att den anställde så snabbt som möjligt ska kunna återgå till arbetet. I första hand ska prefekten/motsv ta kontakt med den sjukskrivne och diskutera ev åtgärder
En rehabiliteringsutredning (blankett finns på www.fk.se) ska göras när:
Observera att sekretess gäller för uppgift om enskildas hälsotillstånd. De uppgifter om hälsotillstånd som ska hållas hemliga är främst sådana som hänför sig till anställds sjukledighet, dvs läkarintyg om sjukdomen. Man bör alltså se till att läkarintyg förvaras på ett betryggande sätt.
Den som beviljats sjuk- eller aktivitetsersättning är skyldig att meddela detta till arbetsgivaren. Avdrag görs motsvarande omfattningen av ersättningen.
Lönespecialisterna
Löneenheten, Personalavdelningen, SLU
Behöver du kontakta någon på personalavdelningen? Du hittar en presentation och en lista över medarbetarna här.
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Om medarbetarwebben • SLU:s fakturaadress • Om SLU:s webbplatser • Vid KRIS