Kontaktinformation
Lönespecialisterna
Löneenheten, Personalavdelningen, SLU
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Om den anställde inte är sjuk eller har semester men ändå behöver vara borta från arbetet måste denne ansöka om ledighet. Vid vissa av dessa ledigheter kan lönen behållas men det finns också andra ledigheter som innebär löneavdrag.
(klicka på rubriken för att läsa mer)
Trängande familjeskäl/Släktangelägenhet
Flyttning
Examen eller tentamen
Tjänstgöring inom totalförsvaret
(klicka på rubriken för att läsa mer)
Annan statlig tidsbegränsad anställning
Annan anställning
Deltid för medarbetare över 65 år
Offentligt uppdrag
Närståendevård
Enskild angelägenhet
Näringsverksamhet
Utlandstjänstgöring
Anställning inom biståndsverksamhet
Allmänna bestämmelser vid ledighet utan lön
Enligt lagen (1998:209) om rätt till ledighet av trängande familjeskäl har en arbetstagare har "rätt till ledighet från sin anställing av på grund av trängande familjeskäl som har samband med sjukdom eller olycksfall och som gör arbetstagarens omedelbara närvaro absolut nödvändig" (1§).
Lagen reglerar endast rätten till ledighethet och inte själva frågan om huruvida löneavdrag ska göras eller inte.
I ALFA (vårt centrala kollektivavtal) 9 kap. 1-7 §§ står att läsa om vid vilka tillfällen arbetstagaren har rätt till ledighet utan löneavdrag. Den s.k. släktangelägenheten står att läsa om i §2 a.
Arbetstagaren får vara ledig utan löneavdrag i följande fall (högst 10 arbetsdagar per kalenderår):
inom egen familj eller närmaste släktkretsen.
Till egen familj eller den närmaste släktkretsen menas:
samt – när det är fråga om bouppteckning eller arvskifte (om arbetstagaren är dödsbodelägare, eller enligt lag eller förordning har att företräda dödsbodelägare).
Tillämpning av tid: hänsyn ska tas till tid som går åt till angelägenheten samt eventuell resa som måste göras under arbetstid. Praktisk tillämpning är en dag för angelägenheten och eventuellt en dag för restid vid längre avstånd.
Det finns självklart många andra tillfällen där man också vill vara ledig för en typ av ”släktangelägenhet”, men där måste en annan typ av ledighet, såsom t.ex. semester eller ledighet med löneavdrag (s.k. ”enskild angelägenhet”) användas.
Exempel på ”släktangelägenheter” som sker med löneavdrag (eller semester/kompledighet) och där du därmed inte kan vara ledig med bibehållen lön:
För dessa kan mycket väl ledighet beviljas, dock med fullt löneavdrag, om personen inte tar semester eller kompledigt istället.
Det finns också något som kallas närståendevård/närståendepenning, som inte ska blandas ihop med detta. I dessa fall är det försäkringskassan som beslutar om närståendepenning, samt betalar ut ersättning för detta. Hos arbetsgivaren sker fullt löneavdrag. För mer information, se länk till Försäkringskassan hemsida i högermarginalen.
Ledighet kan beviljas utan löneavdrag för en arbetsdag. Vid utbetalning av flyttersättning beviljas tre dagar utan löneavdrag.
Man kan få ledighet utan löneavdrag under högst fem arbetsdagar per kalenderår för examen eller tentamen. Helt avdrag i övrigt.
Huvudregeln är att man får ledighet med helt löneavdrag för tjänstgöring i totalförsvaret. Det finns dock undantag från denna regel, jfr nedan.
Vid repetitionsutbildning (motsvarande) ska i förekommande fall löneutfyllnad betalas ut så att den totala ersättningen, inklusive dagpenning, motsvarar 90 % av den fasta lönen.
Under ledighet för tjänstgöring som reservofficer betalas 25 % av den fasta lönen ut om inte annat överenskommes.
Den som har en statlig tillsvidareanställning skall beviljas ledighet, dock längst två år, för att ha en annan statlig tidsbegränsad anställning. Om det finns särskilda skäl kan längre ledighet beviljas. Tidsbegränsningen av ledigheten till max två år gäller inte för sådan anställning som får tidsbegränsas för längre tid än tre år enligt Högskoleförordningen eller förordningen för SLU.
Enligt tjänstledighetsförordningen (SFS 1991:1747) kan en arbetstagare beviljas ledighet även för annan anställning än vad som anges ovan, dock endast om det finns särskilda skäl för detta och det kan ske utan olägenhet för myndighetens verksamhet. Någon uttrycklig rätt till sådan ledighet finns således inte. Enligt ALFA får ledigheten omfatta högst sex månader, om det inte finns starka skäl för annat. Beslut fattas av prefekt (motsv).
För att möjliggöra för ett längre arbetsliv finns en möjlighet enligt de centrala avtalen för arbetsgivaren att bevilja tjänstledighet på deltid för medarbetare mellan 65 och 67 år. Personalchefen har beslutat om en särskild handläggningsordning för den medarbetare mellan 65 och 67 år som önskar arbeta deltid.
För offentligt uppdrag görs helt löneavdrag den tid som behövs för uppdragets utförande. Med offentligt uppdrag avses ett uppdrag (ej anställning) som nämndeman, ett uppdrag vid statlig eller kommunal myndighet eller ett uppdrag på grund av allmänna val eller val inom den kommunala representationen.
Man kan få ledigt med helt avdrag för dag då närståendepenning utgår i samband med att man vårdar svårt sjuk närstående i hemmet eller i annan enskild bostad. Närståendepenning beviljas av försäkringskassan, se länk Försäkringskassan i högermarginalen. En kopia på Försäkringskassans beslut om närståendepenning bifogas ledighetsansökan.
Någon rätt till ledighet för enskild angelägenhet i andra fall än de som beskrivits ovan finns inte. En prövning får ske i varje enskilt fall. Vid partiell tjänstledighet ska arbetsgivaren särskilt ta hänsyn till arbetstagarens familjesociala förhållanden. Ledighet för enskild angelägenhet bör beviljas endast om det finns särskilda skäl och det kan ske utan olägenhet för verksamheten. SLU:s policy är att vara restriktiv i detta avseende.
Enligt lagen om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet (SFS 1997:1293) har en arbetstagare rätt att vara ledig från sin anställning under högst sex månader för att bedriva näringsverksamhet ("egen företagare"). Verksamheten får inte konkurrera med arbetsgivarens verksamhet och ledigheten får inte heller innebära väsentlig olägenhet för arbetsgivarens verksamhet. Förutsättningen är att man varit anställd de senaste 6 månaderna eller sammanlagt minst 12 månader under de senaste två åren. Beslut fattas av prefekt (motsv).
En arbetstagare vars respektive är anställd hos statlig myndighet och stationerad utomlands bör beviljas ledighet för att vistas tillsammans med sin respektive på stationeringsorten om det inte finns synnerliga skäl för något annat. Ledigheten får omfatta sammanlagt högst fyra år eller, om den respektive är anställd inom utrikesförvaltningen, sammanlagt högst 12 år.
En arbetstagare bör beviljas tjänstledighet för anställning utomlands inom offentlig eller privat biståndsverksamhet, om det inte finns synnerliga skäl för något annat. En arbetstagare vars make är tjänstledig enligt ovan bör beviljas tjänstledighet under sammanlagt 4 år för att vistas tillsammans med maken på stationeringsorten utomlands om det inte finns synnerliga skäl för annat.
En arbetstagare bör beviljas tjänstledighet för verksamhet som bedrivs utomlands i syfte att befrämja svensk export. Även make till sådana arbetstagare kan få ledighet sammanlagt högst fyra år för utlandsvistelsen.
Ledighet för längre tider bör i regel inte beviljas den som varit anställd bara en kortare tid (= c:a ett år) hos myndigheten. Normalt bör ledighet inte medges från vikariatsanställning.
Lönespecialisterna
Löneenheten, Personalavdelningen, SLU
Behöver du kontakta någon på personalavdelningen? Du hittar en presentation och en lista över medarbetarna här.
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Om medarbetarwebben • SLU:s fakturaadress • Om SLU:s webbplatser • Vid KRIS