Kontaktinformation
Personalavdelningen, SLU
En ny medarbetare kommer med förväntningar på sin nya arbetsplats, hög motivation och nyfikenhet. En ny medarbetare kan också känna sig osäker, okunnig och ensam. Målet med introduktionen är att alla nyanställda ska få en väl planerad introduktion som underlättar för dem att snabbt komma in i arbetet, känna trivsel på arbetsplatsen och delaktighet i SLU:s verksamhet.
SLU bedriver verksamhet på ett flertal olika orter. Därför har vi valt att dela upp introduktionen i tre steg:
Prefekt/motsvarande ansvarar för att arbetsplatsintroduktion genomförs samt för att uppföljningssamtal hålls under och efter introduktionen.
För universitetsintroduktion steg 1 ansvarar personalhandläggaren på orten med hjälp av ortsadministrationen samt respektive fakultetskansli. Personalavdelningen ansvarar för och anordnar universitetsintroduktion steg 2.
Det är inte bara nya medarbetare som är i behov av en planerad introduktion. Det kan också vara bra att genomföra en introduktion för anställda som varit borta från arbetet en längre tid. Anställda som blir befordrade eller omplacerade till nya arbetsuppgifter kan också vara aktuella för arbetsplatsintroduktion eller möjligen universitetsintroduktion steg 1.
Arbetsplatsintroduktionen utformas individuellt, eftersom behovet av introduktion kan variera med hänsyn till den nya medarbetarens bakgrund och anställningstid. Det är lämpligt att utse en fadder som tar hand om den nya medarbetaren under den första tiden. Faddern ska vara någon som finns i den nyanställdas närhet och som fått tid avsatt för uppdraget.
Arbetsplatsintroduktionen vänder sig till alla nya medarbetare.
Nedan finns en checklista över punkter som är viktiga att ta upp vid arbetsplatsintroduktionen. Varje arbetsplats har sina förutsättningar, därför ska checklistan ses som en vägledning när ni upprättar en lokal checklista/introduktionsplan.
Steg 1-introduktionen genomförs under cirka en halvdag och syftar till att ge en inblick i den verksamhet som bedrivs på orten samt att ge information om olika personalrelaterade frågor. Ortsbegreppet är tänkt att avse de fyra huvudorterna Alnarp, Skara, Umeå och Uppsala. Denna introduktionen vänder sig till personer som har en anställning på minst sex månader.
Förslaget nedan ska ses som en vägledning. Det är upp till varje ort att utforma ett eget program.
Universitetsintroduktion steg 2 syftar till att informera om SLU:s organisation, ansvarsområden, mål och policydokument och ska ge den nya medarbetaren en övergripande bild av SLU:s verksamhet. Under steg 2-introduktionen får den nyanställda möjligheten att möta representanter från SLU:s ledning och universitetsadministration. Denna introduktion vänder sig till nya medarbetare som får en tillsvidare anställning eller är anställd för ett år eller mer.
Information om när introduktionsdagarna är får prefekt/chef och personalroll av personalavdelningen. Informationen ska sedan informeras vidare till de nyanställda.
Introduktion vid SLU.
Fastställd av rektor 2005-06-20 Dnr SLU ua 16.61-1390/05
Introduktion av chefer med personalansvar vid SLU
Dnr SLU ua 2020.2.5.1-3520
Personalavdelningen, SLU
Behöver du kontakta någon på personalavdelningen? Du hittar en presentation och en lista över medarbetarna här.
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Om medarbetarwebben • SLU:s fakturaadress • Om SLU:s webbplatser • Vid KRIS