Forskningskommunikation @ LTV

Senast ändrad: 24 maj 2022

Forskning och sociala medier

Tips från Ida Andersson och Camilla Zakrisson Juhlin vid enheten för samverkan och utveckling.

Vi har i tidigare nyhetsbrev från Forskningskommunikation@LTV (12 oktober 2021) tipsat om hur du kan använda sociala medier för att synliggöra din forskning. Det finns många olika syften med att använda sig av sociala medier och du måste fundera på ditt. Men när du väl vet varför du ska vara aktiv i sociala medier och vilka du vill kommunicera med och i vilka kanaler så har vi fem tips på hur du kan tänka kring inläggen:

Skapa interaktion i dina inlägg. Berätta gärna men se också till att följare interagerar i kommentarsfältet, då kan du inte bara få större spridning men kanske också nya tankar och idéer till din forskning. Interaktionen kan du få genom att ställa frågor, själv vara aktiv i ditt kommentarsfält och kommentera, svara och ställa följdfrågor. Interagera gärna på andras inlägg också för att bygga ditt varumärke som expert inom ditt område.

Ha fokus på kvalitet i dina inlägg. Men det är även viktigt med kvantitet, det räcker oftast inte att posta någon gång då och då. Måste du välja, välj hellre kvalitet än kvantitet. Planera hellre för att posta regelbundet med fasta mellanrum mellan inlägg, även om det är lite längre tid mellan varje. Men se då till att de inlägg som görs är bra. Bakom kulisserna inlägg är ofta populärt, men ge dem lite mer än bara en film eller bild, berätta lite vad du gör och varför.

Schemalägg inlägg för en eller två veckor framåt, eller i alla fall planera så de blir av. Ska du ut i fält? Planera då att du ska göra inlägg därifrån och vad ditt budskap är. Fota och filma på plats. Vill du inte publicera direkt så gör det när du kommit tillbaka till kontoret eller hem. Men då vet du vad du vill berätta och hur, inläggen blir då lättare att producera.

Ha koll på hur inläggen presterar, den informationen kan du sedan använda för att veta vad din målgrupp är intresserad av. De flesta sociala mediekanalerna har inbyggd statistik som du kan följa, välj några parametrar att ha koll på.

Korspublicera helst inte exakt samma innehåll i flera kanaler, anpassa budskapet och uttrycket utefter kanal. Så publicera inte exakt samma bild och text på Instagram, LinkedIn och Facebook - förändra utefter vilken målgrupp som följer dig var.
 

I nästa nyhetsbrev från Forskningskommunikation @ LTV kommer vi att fokusera mer på sociala medier som ett sätt att nå ut med din forskning och stärka ditt varumärke som forskare. Håll koll i din mejlbox den 31 maj.