SLU-nyhet

”Öppet fartyg” på R/V Svea i Göteborg

Publicerad: 07 september 2019
Forskningsfartyget Svea med öppen CTD-hangar och utfälld CTD-kran

R/V Svea, Sveriges nya oceangående undersöknings- och forskningsfartyg besöker Göteborg måndag den 9 september. Där kan allmänheten se sig omkring på fartyget, möta forskare, miljöanalytiker och besättning och lära mer om forskning och miljöövervakning till havs.

Med Svea undersöks och övervakas Västerhavets och Östersjöns ekosystem. Ombord på fartyget samlar SMHI in data om havsmiljön och SLU övervakar fiskbestånden. Informationen används bland annat för internationell havs- och klimatforskning och som vetenskapligt underlag för beslut om fiskekvoter.

Svea är fullt utrustad för oceanografi- och fiskeriundersökningar. Ombord finns bland annat fjärrstyrda undervattensfarkoster, avancerade akustiska instrument för att räkna fisk i havet och specialdesignade instrument för vattenprovtagning.

Under Öppet fartyg kan intresserade göra en egen rundvandring på fartyget längs en snitslad bana. På olika stationer berättar experter och besättning om fartyget och den verksamhet som bedrivs ombord.

R/V Svea ägs av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och för driften ansvarar Sjöfartsverket. Havs- och vattenmyndigheten finansierar en stor del av den miljöövervakning som SLU och SMHI bedriver ombord.

Observera att tillgängligheten på Svea är begränsad. Vissa passager är trånga och det finns trappor ombord.

Svea ligger vid Amerikaskjulet (Stigbergskajen), Emigrantvägen 2 b. Vissa möjligheter till bilparkering finns på södra sidan av Emigrantvägen, men använd gärna andra transportsätt för att ta dig till öppet fartyg.

Relaterade sidor:

Kontaktinformation
Sidansvarig: sofia.bureborn@slu.se