Kontaktinformation
Dana Rocklin
SLU Linnaeus-Palme samordnare
Mobilitet@slu.se
Tel. 018-672532
Linnaeus-Palme är ett internationellt utbytesprogram som ger möjlighet till erfarenhetsutbyte för lärare och studenter inom såväl grundutbildning som avancerad nivå.
Linnaeus-Palme administreras av Universitets- och högskolerådet och finansieras av Sida inom ramen för strategin för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stödjer Agenda 2030 för hållbar utveckling 2018-2022.
Med det här programmet kan ni etablera långsiktiga ömsesidiga samarbeten med lärosäten i låg- och medelinkomstländer. Programmet ska stimulera samarbete mellan universitet och högskolor i Sverige och i utvecklingsländer. Syftet är att öka den svenska högskolans internationalisering.
Som namnet antyder har programmet två delar – Linnaeus och Palme. Den första delen, Linnaeus, ger svenska lärare och studenter möjlighet att undervisa och studera i olika utvecklingsländer. Den andra delen, Palme, ger möjlighet för lärare och studenter från utvecklingsländer att undervisa och studera i Sverige.
OBS! Programmet gäller inte för utbildning på doktorand- eller forskarnivå.
Linnaeus-Palme har två olika delar: Planering och Partnerskap. Det finns en ansökningsomgång för varje per år. Planeringsansökan sker under hösten (vanligtvis i november månaden), medan partnerskapsansökan sker under våren (vanligtvis i april månaden).
Om du vill börja ett nytt samarbete med att besöka ett lärosäte där du inte har haft ett tidigare samarbete/Linnaeus-Palme projekt, bör du ansöka om Linnaeus-Palme Planeringsmedel. En planeringsresa är ofta det första steget, och kan vara grunden för att starta ett nytt utbytesavtal och få Partnerskapsmedel framöver.
Om du har haft samarbete förut, eller du har fått Linnaeus-Palme Planeringsmedel förut, ska du söka om Linnaeus-Palme Partnerskapsmedel. Det är möjligt att söka Linnaeus-Palme Partnerskapsmedel för samma projekt upp till 8 år, men ansökan görs ett år i taget.
Giltiga samarbetsländer för programmet utgår från OECD:s DAC-lista och består av länder som definieras som låg- och medelinkomstländer av OECD:s biståndskommitté. Listan på aktuella samarbetsländer finns här.
Alla institutioner på SLU kan ansöka om Linnaeus-Palme. Institutionen blir projektägaren, som administrerar och ansvarar för bidraget. Du måste kontakta den centrala SLU Linnaeus-Palme samordnare om att du planerar ansöka via Mobilitet@slu.se.
Linnaeus-Palme Partnerskapsprogrammet syftar till att stärka partnerskap mellan svenska lärosäten och lärosäten i låg- och medelinkomstländer, samt att bidra till institutionell kapacitetsutveckling och bredda intresset för utvecklingssamarbete hos unga. Antalet sökta utbyten sammanlagt måste vara jämt fördelade mellan samarbetsparterna.
Ett lärarutbyte ska vara minst 2 och max 8 veckor, inklusive resdagar. Läraren ska under utbytesperioden undervisa på grund- eller avancerad nivå vid någon av de institutioner som deltar i projektet, men behöver inte vara anställd vid institutionen.
Studentutbytet ska omfatta studier på heltid på grundnivå eller avancerad nivå vid respektive institution under minst 10 och max 40 veckor. Minst 10 veckor ska räknas som utbytesstudier och generera studiepoäng.
Det går också att ansöka om bidrag för andra aktiviteter än utbyten:
Linnaeus-Palmeprogrammet är ett komplement till övriga internationella samarbeten och utbyten som vi har. Det täcker inte alla kostnader för projektet. Institutionen behöver själva finansiera vissa delar. Bidrag för de flesta aktiviteter inom ett projekt beviljas i form av schablonbelopp. Alla projekt som beviljas lärar- och studentutbyten får även ett schablonbidrag för administration av projektet.
Utbytesprojekt som beviljas bidrag får ett schablonbidrag på 8000 kronor för administrationskostnader. Dessutom schablonbidraget beviljas:
Projektperioden startar beslutsdatum och varar t o m 2022-03-31. Samtliga rapportdelar ska vara UHR tillhanda vid projektperiodens slut 2022-03-31.
Avtalsperioden gäller från och med beslutsdatum till och med 2022-12-31.
Avtalsperioden fortsätter att gälla efter projektperiodens slut för att säkerställa att handläggning av rapporter med kompletteringar, utbetalning av återstående medel samt återbetalning av återkrav ska kunna göras.
Ansökan om Linnaeus-Palme Planeringsmedel är stängd för 2021. Nästa ansökningsomgång öppnar under hösten 2022.
Syftet med resan är att den ska fungera som en förberedelse inför kommande utbyten. De svenska och utländska lärosätena får möjlighet att diskutera målen med samarbetet, upplägget för utbytena och att säkra kvaliteten. Det är viktigt att det finns en bred förankring kring utbytesverksamheten inom institutionerna. Tanken är att en framgångsrik planeringsresa ska omvandlas till ett lyckat partnerskapsprojekt framöver. Det kan bli svårare (men inte omöjligt) att beviljas Linnaeus-Palme Partnerskapsmedel om du inte har beviljats Planeringsmedel först.
Planeringsresan ska därför genomföras av lärare som är väl etablerade vid institutionerna i respektive land.
Planeringsresorna ska omfatta minst tre arbetsdagar hos vardera partnern (exklusive restid), syfta till att planera för ett Linnaeus-Palme partnerskapsprojekt och förankra projektidén.
Medel beviljas i form av ett bidrag på 20 000 kronor per deltagare.
Utbytesperioden för projekt inom Linnaeus-Palme planering ansökningsomgång 2021 är från den dagen planeringsresan beviljas till 31 januari 2023. Under den perioden ska projektdeltagarna ha genomfört sin resa och avslutat sitt utbyte.
När projektperioden är avslutad ska du skicka in en narrativ och finansiell rapport som mäter resultaten från utbytena. För Linnaeus-Palme planeringsresor som beviljades i 2021 är sista rapporteringsdagen den 1 Mars 2023.
Projektansökan görs online, av institutionen på SLU, via UHR's ansökningsportal "Mina sidor".
L-P Planering ansökan är stängd för 2021. 2022 ansökningsomgång öppnar i oktober. Mer information publiceras under hösten 2022.
När projektperioden är avslutad ska du som projektägare skicka in en berättande och en finansiell rapport som visar resultaten från utbytena. Om ert projekt beviljats 300 000 kronor eller mer är projektägaren ansvarig för att slutrapporten revideras. Revisionen ska utföras av en auktoriserad revisor som är extern, oberoende och kvalificerad för att revidera projekt. Projekt som omfattas av revision ska även skicka in en revisionsrapport.
Beviljade projekt i ansökningsomgången 2021 slutrapporteras senast 31 mars 2023.
Rapporten innehåller:
Förfrågningar om rapportering:
Mobilitet@slu.se
Dana Rocklin
SLU Linnaeus-Palme samordnare
Mobilitet@slu.se
Tel. 018-672532