6
jul
Digitalt , Uppsala

SLU i Almedalen: En ny skogspolitik på väg – vem sätter agendan?

evenemang | seminarier, workshops |

Januariavtalet satte skogen på den politiska agendan. Nu är det dags för partierna att leverera. Men finns det förutsättningar att nå bred politisk enighet om skogens oförenliga mål? Det är kanske inte i riksdagen som framtiden för den svenska skogen avgörs, utan i EU? Vem sitter i förarsätet?

Den svenska skogspolitikens utformning är föremål för diskussion igen. Med Skogsutredningen och remissvaren på bordet står det klart – förslagen till lösningar fick inte stående ovationer. Men är alla verkligen missnöjda? Under seminariet presenteras en analys av remissvaren.

I Sverige pågår flera politiska processer som berör skogen. Till miljömålen och bioekonomistrategin skall en nationell strategi för cirkulär ekonomi läggas. Dessutom startar nu en utredning om ny renskötsellagstiftning. Parallellt i EU pågår förhandlingar om skogens roll i den gröna omställningen. Och i höst ska ett nytt globalt ramverk för biologisk mångfald antas. Det är än så länge oklart hur de olika processerna kommer att påverka politiken och om de går i takt eller otakt med varandra.

Finns det förutsättningar att nå bred politisk enighet om skogens oförenliga mål? Hur ser vägen ut mot en framtida skogspolitik som omfattar både klimatomställningen, den biologiska mångfalden och landsbygdens utveckling?

SLU har återkommande ordnat uppskattade seminarier om skogen och samhället under Almedalsveckan. I år lyfter vi skogspolitikens utmaningar.

Välkommen!

Medverkande

Sverker Olofsson, moderator

John Widegren, riksdagsledamot, Moderaterna

Maria Gardfjell, riksdagsledamot, Miljöpartiet

Peter Helander, riksdagsledamot, Centerpartiet

Isak From, riksdagsledamot, Socialdemokraterna

Gunnar Lindén, LRF

Peter Roberntz, WWF

Jenny Wik Karlsson, SSR

Torbjörn Ebenhard, SLU

Camilla Sandström, Umeå universitet

Johanna Johansson, Södertörns högskola

Fakta

Tid: 2021-07-06 15:00 - 16:45
Ort: Uppsala
Lokal: Digitalt
Arrangör: SLU Future Forests
Mer information:

Kontakt

Camilla Sandström, professor i statsvetenskap, Umeå universitet, biträdande programchef Future Forests.
camilla.sandstrom@umu.se

Annika Mossing, kommunikatör SLU Future Forests.
annika.mossing@slu.se

 

Antibiotikaresistens - den tysta pandemin hotar människor, djur och miljö

Se mer information om SLU:s andra seminarium under Almedalsveckan.

Almedalen Play

Se vårt och hela Almedalsprogrammet här.

 

 


Sidansvarig: annika.mossing@slu.se