bortom-bilen-760x240.jpg
4
jul
Hästgatan 12, tält och trädgård, Visby

Bortom bilen: Bilsnål stadsutveckling från utopi till praktik - kl 15:15

seminarier, workshops |

Bilsnål stadsutveckling är en växande trend som främjar alternativa mobilitetslösningar som gång, cykel och kollektivtrafik. Barns utemiljö, jämställdhet och ekosystemtjänster är tre sällan synliggjorda vinster med bilsnål stadsutveckling.


Under 1950-talet fyrdubblades bilinnehavet i Sverige. Bilens genomslag handlade inte bara om att den var en eftertraktad statussymbol utan främjades aktivt av dåtidens stadsbyggnadspraktik. Gamla stadskärnor revs för att ge plats för parkeringshus och shoppingcentrum. Idag vet vi bättre, men bilsamhället fortsätter att dominera våra städer och gör det svårt att nå lokala, nationella och internationella hållbarhetsmål. I ljuset av detta är det glädjande att bilsnål stadsutveckling är en växande trend. Genom utmanande, gröna eller flexibla parkeringstal kan kommuner främja alternativa mobilitetslösningar som gång, cykel, kollektivtrafik och bilpool. Vi presenterar också ett rykande färskt exempel från praktiken, närmare bestämt projektet Mo-Bo/Nouvelle i Upplands Väsby. Välkommen att stanna kvar efter seminariet.

Medverkande

  • Titti Olsson, chefredaktör Tidskriften STAD, Tankesmedjan Movium
  • Charlotta Faith-Ell, Nätverket Jämställdhet i transportsektorn & WSP
  • Marcus Hedblom, forskare i urbanekologi, SLU
  • Anna Sundman, arkitekt och partner på TIP, Theory Into Practice
  • Josefin Wangel, moderator/biträdande programchef SLU Urban Futures, SLU


För kännedom
Fotografering kan komma att ske, med syftet att i SLU:s olika kommunikationskanaler beskriva universitetets verksamhet. Om du INTE vill vara med på bild måste du meddela fotografen detta på plats.

Fakta
Tid: 2018-07-04 15:15 - 17:30
Ort: Visby
Lokal: Hästgatan 12, tält och trädgård
Arrangör: SLU Urban Futures
Mer information:

Seminariet filmas men streamas inte live via SLU:s Facebook.

Följ SLU Urban Futures på Twitter och Instagram. Under seminariet twittrar vi med hashtag #framtidensstäder och försöker livestreama via Instagram.

SLU Urban Futures seminarier under Almedalsveckan


Sidansvarig: rebecca.rikner@slu.se