1
nov
Loftets stora sal, Ultuna, Uppsala

Mat, livsmedel och måltider – Same same, but different

seminarier, workshops |

Landskapets utseende, dess odling och användande påverkas av våra matkulturella idéer. Välkommen till ett lunchseminarium och efterföljande diskussion med etnologen, mathistorikern och måltidsforskaren Richard Tellström.

Landskapet som vi passerar förbi när vi åker i Sverige är ett landskap som skapats av våra matkulturella idéer. Vi ser oftast ett slags kött-sås-och-potatis-landskap. Men eftersom den maten inte alltid ätits utan kommer från en drygt 100 år gammal matkulturell idé, så är landskapets utseende, dess odling och användande inte skrivit i sten. Tvärtom ständigt föränderligt därför att idéerna förändras. I det här seminariet kommer Richard Tellström berätta om sin forskning om människans idéer och hur hon omsätter dem i mat, dryck och måltider, och varför samtidsmänniskan i Sverige aldrig blir nöjd med sina matval utan ständigt jagar den lycka som hon tror finns i dieter och ovanliga livsmedel.

Richard Tellström är docent i måltidskunskap och forskar på hur människor omsätter sina värderingar och ideal i mat, maträtter och måltider genom tiderna. Hans forskning har fokus på människans uttråkning, sökande efter nyheter och varför matkulturen aldrig blir färdig. Han har också varit redaktör för TV-serierna "Landet Brunsås", "Historieätarna", "Tusen år till julafton" och i höst aktuella "Bye Bye Sverige", en serie om de 1,4 miljoner svenskar som inte såg någon utkomst i Sverige längre utan drog till Amerikat.

Fakta
Tid: 2017-11-01 11:30 - 14:00
Ort: Uppsala
Lokal: Loftets stora sal, Ultuna
Arrangör: SLU Future Food
Sista anmälningsdag: 24 oktober 2017
Pris: Kostnadsfritt, men anmälan är obligatorisk.
Mer information:

Seminariet kommer spelas in och publiceras på Future Foods hemsida och på Youtube.


Program

11:30-12:00 En lätt lunch serveras (anmälan krävs).

12:00-13:00 Seminarium

13:00-14:00 Diskussion. Den som vill stannar kvar efter seminariet för en fördjupad diskussion.

Diskussionsfrågor: Vilka mattrender är svåra att hänga på för lantbruksforskningen? Vilka matkulturella värderingar är obegripliga? Vad skulle man behöva ha hjälp med att förstå?

Relaterade sidor:
Sidansvarig: Pernilla.Johnsson@slu.se