Hoppa till huvudinnehåll

Artiklar om arter och livsmiljöer

  • Binas köttätande kusiner förtjänar mer uppmärksamhet

    Stekel i närbild, stort svart huvud med svarta ögon. Foto Rovsteklar är en spännande och mångformig grupp som bidrar med viktiga ekosystemtjänster. Förkärleken för blommor och förmågan att aktivt anlägga bon i död ved eller marken, visar på gruppens nära släktskap med bin. Men som namnet antyder jagar rovsteklar aktivt olika byten som de paralyserar för att använda som mat till sina larver.
  • Murarbin – inte bara viktiga pollinatörer av fruktträd och bärbuskar

    Bi klätt i brun och orange behåring sitter på grönt blad. Foto Kring de bihotell som sätts upp i trädgårdar ser man ofta olika typer av murarbin som, förutom att vara ett mysigt inslag i trädgårdsbilden, är viktiga pollinatörer av fruktträd och bärbuskar. Men det finns också ett antal murarbin som har helt andra preferenser, till exempel en art som föredrar sandiga stränder och en som bara finns i fjällen.
  • Steklar – inte bara ökända och okända

    Röd stekel med svart huvud och svart stjärt sitter på grönt blad. Foto Steklar är en av de mest diversa insektsordningarna, både vad det gäller antalet arter och olika livsstrategier. Mer välkända grupper som getingar, myror och humlor samsas med en nästan ofattbar mångfald av parasitsteklar. Många steklar håller nyckelroller i ekosystemet och här hittar vi alltifrån våra viktigaste pollinatörer till populationsbegränsare och renhållare.

SLU Artdatabankens webbplats flyttar

På torsdag 10 oktober mellan kl. 14.00- ca 17.00 byter SLU Artdatabankens webbplats adress. Vad som tidigare hittades på ”artdatabanken.se” flyttar till ”slu.se/artdatabanken”. Under tidsperioden kan webbplatsen tillfälligt ligga nere. Flytten är en del i en övergripande uppdatering av SLU:s webbplatser.

Flora- och faunavård 9 april

Naturen, samhället och restaurering − en konferens om ansvar tillstånd och behov är temat för Flora- och faunavårdskonferensen 9 april. Naturrestaurering kan vara en lösning och nyckel till att nå våra miljömål. För att lyckas krävs både nationella lösningar och individuella insatser. Vi ska utforska behov, lösningar och möjligheter.

Odlingslandskap. Foto

Hjälp oss att kartlägga Europas funga!

Sedan våren 2024 samarbetar vi och Sveriges Mykologiska Förening med ett EU-finansierat projekt som syftar till att sätta mångfalden av svampar på den europeiska kartan, och på så sätt förbättra och effektivisera naturvårdsinsatser för svampar. En del i projektet handlar om att samla in fruktkroppar och dokumentera förekomsten hos ett antal utvalda arter, och för det här behöver vi din hjälp under hösten.

Aktuellt SLU Artdatabanken

Bilder:

Huvudbild: © Jenny Svennås-Gillner, SLU

Loading…